Friday, October 22, 2010

UMNO 2010 : Ucapan wakil N9. Mesti baca !!


[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN ALIAS: Timbalan Ketua UMNO Bahagian Jelubu turut ingin membahaskan ucapan usul Presiden. Saya menterjemahkan rasa syukur kepada Allah walaupun kekuatan Melayu sering dipertikaikan oleh kaum lain dan bangsa sendiri namun kita tetap utuh. Justeru kita pastikan martabat dan digniti Melayu terus kekal.

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: Di sini saya bincangkan pembentukan agenda Melayu, pastikan Melayu dan UMNO terus bertahan. Walaupun Melayu kaum majoriti di tanah air kita, kita harus kekalkan dan terus bertahan dan kejayaan yang diperolehi ini walaupun sengsara mesti terus dikekalkan.

Babak baru dalam pendekatan politik, politik baru, elak amalan politik tipikal yang dikatakan tak sesuai dengan golongan muda. Pendekatan politik baru ini mudah disebut tapi tak mudah dilaksanakan. Kaedah dan cara baru mesti selari..Implimentasi tersusun, pragmatik dan total. UMNO buat dan berjaya dan ia mesti diterjemah melalui pilihan raya umum.

KPI ukurannya ialah kejayaan cemerlang dalam pilihan raya. Winnable candidate harus dapat diterjemahkan pada candidate atau calon pilihan raya pada masa-masa akan datang. Beri peluang kepada UMNO cawangan suarakan pandangan, cadangan kepada mana-mana individu sebagai calon terbaik sesuatu kawasan. Beri peluang kepada UMNO bahagian putuskan siapa calon yang baik.


[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: Sesuatu harus dirangka dalam memberi satu impak baru kepada parti. Sistem kouta dengan komponen harus dikaji semula. Berapa kerusi untuk MCA, MIC bertanding. Keputusan pilihan raya ke-12 bukan kerana UMNO tapi ketidak kompiten parti komponen lain.

68 peratus calon UMNO menang tapi MCA dan MIC, calon mereka menang tak sampai 40 peratus, begitu juga parti komponen lain.

Calon Melayu, parti MCA, kita tukar calon. (dewan gamat dengan sorakan). Yang tak bertanding atau kalah, kita bagi jawatan Senator.

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: Politik minda...harus diketepikan sama sekali. Mengapa berlaku lambakan pengundi tak berdaftar? Ini daripada golongan muda berumur bawah 40 tahun. Mandat kerajaan UMNO dan BN untuk bagi peluang kepada golongan muda bertanding pada pilihan raya lepas..

Pendekatan politik baru untuk golongan muda harap dapat diterima secara total oleh anak muda. Melalui facebook dan twiter, seolah-olah kerajaan tidak berjasa, pemahaman mereka tentang Melayu..Inilah mandat dan cabaran yang diberikan kepada pemimpin muda.

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: UMNO sudah tak lagi releven kepada rakyat - itu tindakan pembangkang. Apa jua tindakan pemimpin rakyat tetap kata hak rakyat, tanggung jawab kerajaan untuk tunaikannya. Ini satu keadaan yang hilang keyakinan kepada kerajaan dan sekali gus pemimpin UMNO. Persepsi minda dan pemahaman ini perlu diperbaiki. 6 perkara baiki pemahaman: jaga dan tingkat moral, etika, tingkah laku selari dan konsisten. Berkhidmat berteraskan Perlembagaan lebih berkesan, wujud ekonomi lebih menyeluruh. Tidak pinggir pemimpin lama, beri peluang kepada anak muda. Guna ICT semaksimum mungkin. Kaji semula penyelidikan proper kaji polar keyakinan rakyat. Kita tidak mahu mendatangkan kekeliruan kepada alhi dan rakyat. 71% sokongan rakyat kepada kerajaan semakin meningkat. Tiga bulan kemudian, jatuh kepada 55%. Akan datang tak tahu pula macam mana.

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: Jangan bincang kontrak sosial secara terbuka. Apa kontra sosial yang kita bincang secara terbuka? Tak kan dalam rumah kita sendiri kita tak boleh bincang. Presiden minta jaga kepentingan kaum kita. Kita minta juga MCA jagalah hati kaum Melayu. Memang benar kita perlu sokongan MCA dan MIC tapi kalau tak ada sokongan UMNO, MCA lagi tak boleh menang.

Macam mana golongan minoriti boleh menguasai golongan majoriti? (dewan gamat dengan tepukan dan sorakan perwakilan)

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: Orang Cina cakap macam-macam tentang kita. Kecuali mereka jadikan medan perhimpunan mereka untuk menghentam kita. Jangan sebut dan sentuh hak Melayu di bumi bertuah ini seperti kita tak sebut dan sentuh apa hak yang mereka dah dapat di tanah Melayu ini.

Kalau cabut semua bangunan di Kuala Lumpur ini, akan hanya tinggal warung-warung buruk milik orang Melayu - perumpaan.

Jadi, jangan sangat disebut..Saya nak cadang kepada Presiden dan Timbalan, kita isytihar perang psikokogi tamat serta merta dan minta MCA dan MIC tamatkan perang psikologi demi kepentingan kaum masing-masing.

Kita mahu Presiden bertindak sebagai political commander bertindak, kalau mereka nak rasa depan belakang sama sahaja, kita letak kuku kepada mereka. Dan apabila kita jadikan ini sebagai garis panduan maka keyakinan rakyat akan dapat dikembalikan kembali.

[NEGERI SEMBILAN] JALALUDDIN: (dewan gamat). Minta izin nak baca wasiat Raja-raja. Pengerusi Tetap kata, bacalah..

Wasiat Raja-raja Melayu - kembali asal, mainkan peranan. 7 wasiat 5 Ogos 1957: Kami namakan bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, Persekutuan Tanah Melayu. Kami benarkan kamu simpan untuk anak cucu kamu sebagai tanah simpanan Melayu, bagi menjaga, melindungi hak anak cucu cicit kamu, tubuhkan Rejimen Askar Melayu, kekalkan jamin Raja-raja Melayu, Islam agama rasmi Persekutuan, bahasa Kebangsaan sebagai bahasa Melayu, amanatkan raja-raja Melayu lindungi hak istimewa orang Melayu dan kepentingan sah orang-orang Melayu.


2 comments:

Anonymous said...

Ini lah pejuang Melayu.. Biar Putih Tulang jangan putih mata. Ingat lah Melayu..

Ibnsam said...

Benar! kita mahu melayu terus memerintah.Tapi pada melayu yang dah tak releven sila TURUN!!! beri peluang pada melayu lain.