Friday, September 17, 2010

Demokrasi 'pelik' dalam PKR


Mereka kononnya bergelar pejuang demokrasi. Sana sini bercakap soal demokrasi. Di atas pentas ceramah, di jalanan, dalam media, dalam blog, apa saja berkaitan demokrasi akan diangkat begitu tinggi tarafnya. Namun, realiti yang terjadi amatlah pelik.


Dalam dunia sekarang ini, tiada pun parti politik begitu ‘luar tabii’ praktisnya. Kita boleh teropong dan lihat apa berlaku dalam ‘kelambu’ PKR . Bagaimana si suami dan si isteri boleh menyandang jawatan tertinggi dalam parti sebagai nombor 1 dan nombor 2. Adakah kedudukan top post yang dimiliki oleh suami isteri itu layak dipanggil demokrasi?


Bukan setakat pelik malah bertambah jelik jadinya bila dalam PKR itu, jawatan Presiden tidak mempunyai kuasa seperti Ketua Umum. Malah apa jua keputusan dan tindakan yang hendak dibuat, perlu minta perkenan Ketua Umum. Paling hebat, jawatan Ketua Umum itu adalah jawatan ‘aku-yang-punya’ dan ia ‘haram’ untuk ditandingi.


Jika itu realiti sebenar yang berlaku, bermakna PKR gagal menguruskan demokrasi dalam parti mereka sendiri. Cakap tak serupa bikin. Baru mengurus pemilihan parti, dah nampak bibit perpecahan. Belum lagi mengurus sebuah negara, maka tambah berpecah-pecahlah negara ini.


Jahanam ! Jahanam !


5 comments:

Anonymous said...

ANWAR PELIK mestilah PKR Pelik!!

Anonymous said...

paling jelik adalah anwar dilantik jadi ketua kempen azmin. adeh...nak muntah aku dengar.

Ular Menyusur Akar said...
This comment has been removed by the author.
Ular Menyusur Akar said...

Takde yang pelik. PKR memang tak pakai demokrasi. Perkataan Demokrasi hanya gula-gula politik. Begitu juga dengan kebebasan akbar. Ketua umum hanya malayan baik soalan dari tv luar negara kerana soalan dan jawaban yang telah di skripkan. Soalan cepu mas dari wartawan tempatan akan di layan dengan penghinaan.

agbr47: Jika PR memerintah ISA memang tiada tetapi di ganti dengan nama-nama lain yang lebih menarik.

belalang said...

pak sheikh biol tahu demokrasi.. jgn buat lawaklahh tengah mlm2 buta ni.. "DEMONCHESS" tu memang dia cap jempol sedari dalam UMNO lagi.

Anak beranak laki bini tu tengah buat sandiwara sementara AMK PKR jadi koir dia org..

meh sini aku tunjuk sampua cina kwangtung:-

Anwar sayanggg Azmin = +1
Nurul sukaaaaa Zaid = -1

solutions:

+1 + -1 = 0 (SQUARE!!!!)

sah pendokong dan penyokong dia org kena gormal.. nasib badanlah labuuuuu.

eh jgn lupa makcik jijah pula jadi okestra conductor bisu yg tengah serabut.. makcik tak usah ubat tu kasi kat patient.. makcik makan sendiri laaa.

nak suruh penyokong2 PKR ni nasihat kat makcik jijah halau sheikh biol.. bila dan solo baru boleh jadi IRON LADY.. BERANI??

tak makna nyerr memang ko org tak ADA BERANI!!