Friday, September 3, 2010

Upin-Ipin jadi ikon gerakan damai Indonesia-Malaysia


Sehingga ke hari ini penyokong Bendera yang juga dikenali sebagai ‘kumpulan suka berak merata’ begitu lantang melancarkan gerakan Ganyang Malaysia di hadapan kedutaan Malaysia di Jakarta.


Disebabkan demo ‘baling najis’ yang mereka lakukan tidak berjaya memberi apa-apa kesan kepada hubungan Indonesia-Malaysia, maka ‘kumpulan suka berak merata’ itu telah menggunakan taktik terbaru iaitu dengan cara melampiaskan kemarahan kepada ikon kartun popular Malaysia iaitu Upin dan Upin. Mereka berkata, Upin-Ipin tidak memilik mutu seni sedangkan si Unyil iaitu watak kartun tempatan di sana lebih mendidik anak-anak Indonesia….(kononnya).


Rupa-rupanya, taktik mereka itu telah mengundang tindak balas para pelajar Indonesia di Malaysia yang mengambil inisiatif untuk mewujudkan gagasan ‘Gerakan Damai Indonesia-Malaysia’. Ironinya, para pelajar ini telah mengambil ikon Upin-Ipin dan Unyil yang sedang bersalaman sebagai logo gagasan tersebut.


Penggunaan ikon Unyil dan Upin-Ipin itu dikatakan amat sesuai kerana ia merupakan figura yang baik dan disayangi oleh masyarakat kedua-dua negara. Malah budaya yang dipertontonkan oleh ikon tersebut amat dekat dengan masyarakat. Betul..betul..betul..
1 comment:

Anonymous said...

kah kah kah..macam ni pun ada ke? alahai indon..