Sunday, September 12, 2010

Jika anda mempunyai pembantu rumah Indonesia, tolong baca kisah ini.


Hong Kong - Pembantu rumah warga Indonesia yang mencampurkan air kencingnya dengan susu rumusan yang diberikan kepada seorang bayi di bawah jagaannya dijatuhkan hukuman penjara selama sebulan, semalam.

Pembantu rumah itu, Purwanti, 24, memasukkan air kencingnya ke dalam susu rumusan tersebut kerana berpegang kepada kepercayaan tradisi masyarakat luar bandar Indonesia bagi membolehkan bayi patuh dan rapat dengan penjaganya, kata mahkamah.

Purwanti mengaku bersalah di atas kesalahan memberikan bahan berbahaya dengan niat untuk mencederakan dan hukuman itu dijatuhkan oleh Mahkamah Timur Hong Kong semalam, lapor akhbar dalam talian, South China Morning Post hari ini.

Dia ditahan pada Februari lalu setelah majikannya menyedari susu yang disediakan berwarna kuning dan berbau busuk.

Bayi berkenaan sudah pun meminum susu rumusan itu sebanyak 130 mililiter.

Purwanti membuat pengakuan menambah air kencingnya ke dalam susu itu, namun peguamnya mempertikaikan dia tidak mempunyai niat untuk menyebabkan kemudaratan dan hanya mengikut adat resam masyarakat luar bandar Indonesia.

Bayi itu juga tidak mengalami sebarang kecederaan, kata laporan itu.

Sebuah kumpulan sokongan bagi pembantu rumah Indonesia memberitahu akhbar Hong Kong Standard, mereka sedar mengenai kepercayaan masyarakat luar bandar berkenaan air kencing dan akan mengeluarkan surat pekeliling untuk memberitahu pembantu rumah agar tidak melakukan perkara itu di Hong Kong.


No comments: