Saturday, September 4, 2010

Cerita 'palsu' yang merosakkan hubungan Malaysia-Indonesia


Di atas adalah gambar tiga petugas yang DPK Kepulauan Riau Indonesia yang ditangkap oleh Polis Gerakan Marin Malaysia (PGM) kerana mencerobohi perairan negara.

Bila sudah dihantar balik dengan selamat ke Indon tanpa kesan lebam-lebam, kamu tukar cerita pula ya. Kononnya pasukan Marin pulak yang menceroboh wilayah Indonesia. Kononnya pasukan Malaysia telah guna gari dan kekerasan. Ceh...pandai buat cerita macam drama sinetron. Kamu ni terlalu banyak tonton video seks Ariel Peterporn. Sebab tu otak kamu jadi begitu.

Kenapa kamu tidak cerita rakyat Indonesia yang kamu telah ditangkap ketika berada dalam bot nelayan Malaysia dalam keadaan tergesa-gesa sedang bukak baju seragam? Kenapa kamu tak beritahu yang sistem GPS dalam bot nelayan Malaysia telah dirosakkan?

Satu lagi...kenapa kamu tidak tak dedahkan ada satu mesej SMS yang dihantar oleh orang di pihak kamu kepada adik salah seorang nelayan Malaysia yang telah ditahan oleh DPK Indonesia. SMS itu dihantar dari nombor +6281270228267 yang tertulis "Tolong kirim RM1,000 untuk taikong Melayum untuk tiga orang Cina RM2,500, jadi semua RM3,500. Kirim lewat western union atas nama Harun No KTP 2171071708659006, Alamat : Tanjung Piayu sei Beduk, Batam. Ok?"

Jangan pula kamu buat-buat bodoh atau pun memang bodoh cakap yang kamu tidak kenal penghantar SMS tersebut. Walhal, kamu pun ada menyimpan nombor tersebut dalam telefon bimbit kamu bertiga. Lagi mau sorok? Korup !

Sedarlah diri woiii. Mengaku sajalah jika dah buat salah. Kerana cerita palsu rekaan kamu lah menyebabkan hubungan Indonesia-Malaysia bergolak. Sepatutnya kamu yang meminta maaf. Bukan Malaysia.

Untuk mengetahui insiden sebenar kes penangkapan 3 petugas DKP Indonesia, boleh baca kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) di SINI.

No comments: