Friday, August 27, 2010

Ternyata Indonesia semakin STRESS


Siapa yang tak marah,siapa yang tak menyampah, siapa yang tak geram selepas menyaksikan aksi beruk-beruk Indon yang berdemo di hadapan kedutaan Malaysia. Berdemo secara aman ok lagi tapi dah sampai tahap berak merata dan baling najis, itu dah LEBIH !!! . Jijik dan jelik sungguh. Ada juga manusia begitu rupanya.

Masa tengok berita demo ni ramai orang akan menyumpah-nyumpah, memaki hamun dan sumpah seranah orang Indon depan TV. Nak buat lagu mana..lagipun itu saja yang mampu kita buat. Kalau sapa-sapa ada bibik Indon kat rumah, tak tau la apa akan jadi. Pasti ada yang kena maki sampai berdesing telinga mereka. “Kenapa marah saya pak, saya tidak salah”, mungkin itu luahan hati bibik. Lantak kau lah kalau terasa hati pun. Raya nanti aku mintak la maaf balik. Tapi duit raya kamu akan dipotong, sebagai ganti rugi menampung kerosakan kedutaan Malaysia di Jakarta. Hehe.


Dalam isu ini, aku cukup menyanjung tinggi usaha Menteri Luar kita iaitu Anifah Aman dalam menangani konflik Malaysia –Indonesia. Beliau serta-merta memanggil Duta Indonesia datang ke Wisma Putera untuk beri penjelasan. Kemudian, Anifah Aman keluarkan kenyataan dengan menasihati rakyat Malaysia supaya elak daripada mengunjungi Indonesia buat masa ini. Beliau juga berkata, kerajaan Malaysia akan beri tekanan kepada pihak berkuasa Indonesia supaya ambil tindakan terhadap puak beruk yang suka berak merata tu.


Desakan Indonesia supaya Malaysia meminta maaf ditolak mentah-mentah. “KITA TIDAK AKAN MEMOHON MAAF” !! Keras, padu dan jitu. Itulah Anifah Aman. Cara dia bercakap benar-benar mewakili hati dan perasaan rakyat Malaysia. Lihat saja gaya beliau dalam sidang media. Cara beliau menjelaskan isu, penggunaan intonasi, suara dan bahasa, cukup untuk ‘mengherdik’ keangkuhan beruk-beruk Indon.Ternyata Indonesia semakin ‘stress’. Apa yang mereka buat selama ini semacam tidak kena. Seribu macam ugutan telah dibuat terhadap kerajaan Malaysia. Putuskan hubungan diplomatik, hantar balik pelajar Malaysia, boikot barangan Malaysia, halau duta Malaysia dan lain-lain. Namun semua ternyata sia-sia.


Bila Anifah Aman keluarkan travel advisory (nasihat perjalanan) supaya jangan pergi ke Indonesia, cepat pula Indon-indon itu melatah. Melabelkan nasihat perjalanan itu sebagai provokasi dan memanaskan keadaan. Kah kah kah..baru garu ketiak, dah kata itu provokasi. Memang pengecut !!


Mana lebih provokasi. Baling taik atau beri nasihat perjalanan? Budak tadika pun tau jawab.8 comments:

Anonymous said...

Kang kalau orang Malaysia kena bunuh dengan indon2 goblok tu siapa nak yanggungjawab?

Duit pelancong kita yg agaknya paling ramai ke sana dia nak.Tapi dalam masa yg sama nak diganyangnya kita.

Eleh indon takde mana beraninya,mitos PTI aje tu.Tengok macamana 3 pegawai dia menyorok dalam bot nelayan kita sebab takut kena tangkap dengan PGM kita yg gagah perkasa.Siap buka baju seragam lagi.Tak ke pondan tu?

Indo ni memang biasa cakap tak mau kalah daripada bibik dia sampailah ke peringkat menteri,sama aje.Macamanalah diorang leh seragamkan mentaliti diorang macam tu?

Masa konfrantasi dulu pun cukuplah,bukan kuat sangat pun,bukan berani manapun.Tak caya tanyalah bapak aku(askar pencen yg terlibat dgn konfrantasi)buat kena gelak aje kalau kata indon berani dan kuat kuikuikui.

-harimau malaya

Anonymous said...

Aku sokong penuh ketegasan Menteri Luar kita Anifah Aman. Steady Datuk.... Wahai rakyat Malaysia yang mana ketagih ke Indon tu, carilah negeri lain untuk korang pergi. Tak payah pergilah ke Indon tu. Kita ajar sikit beruk - beruk Indon tu...
Mana pergi puak - puak pembangkang, tak ada semangat nak bela negara ke...??? Kalau tidak rajin sangat berdemo.... Tapi Yelah nak bela negara macamana jika MP Bodoh diaorang pun pergi tabur fitnah kat Indon sana....
- hajizul.net

Anonymous said...

boikot bandung...

agbr47 said...

Kalau nak buat mesyuarat UMNO kat Indon, fikir-fikirlah dulu. Dewan kelas pertama kat Malaysia masih banyak lagi.
Tapi tu kat Pulau Jawa. Mungkin Medan masih selamat.

agbr47: Mungkin ada yang takde di Malysia.

Anonymous said...

nasib baik la anifa
kalau hisapmudin jadik menteri luar, aku rasa kita kene mintak maaf lagi.

AMBAJ said...

Kita dan rakan-rakan telah mengambil inisiatif sendiri dengan memboikot barangan Indon. Sabun Daia, Kopi Kapal Api, Indomie, Mee sedap dan juga barangan runcit seperti bawang Indon, kentang dan lain-lain.

Percayakah anda orang Indonesia amat marah jika panggil mereka INDON. Perkataan INDON sangat mengina dan menjijikan seperti juga perkataan keling keatas orang India. Mereka selalu namakan diri mereka Indon atau orang Indonesia.

Anonymous said...

Bendera Malaya telah disetujui oleh Raja George VI pada tanggal 19 Mei 1950 dan pertama kali dibesarkan di depan Istana Selangor pada tanggal 26 Mei 1950. On 31 August 1957, it was raised upon independence at Merdeka Square in place of the British Union Flag. Pada tanggal 31 Agustus 1957, dibesarkan atas kemerdekaan di Lapangan Merdeka di tempat Union Flag Inggris.

HAHAHA...UNTUK BENDERA & MERDEKA SAJA MINTA TOLONG INGGRIS...

Anonymous said...

KNPLA INDON NI BODOH BANGATTT , MASA TU BELUM MERDEKA APA2 HAL MESTI MERUJUK KT PIHAK YG LEBIH BERKUASA INGGERIS MSA TU , SAMALA MCM INDON BWAH BELANDA , BERUK2 INDON NI KNP X RETI2 BERFIKIR ?