Wednesday, August 25, 2010

Berikutan sentimen anti Malaysia - Ini nasihat Wisma PutraPUTRAJAYA: Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman menasihati rakyat Malaysia supaya elak daripada mengunjungi Indonesia pada waktu terdekat ini berikutan sentimen anti-Malaysia yang sedang melanda negara jiran itu sekarang.


Bercakap dalam sidang media di pejabatnya sebentar tadi, Anifah menegaskan Wisma Putra tidak mengalakkan rakyat Malaysia mengunjungi Indonesia melainkan jika terpaksa kerana urusan yang perlu disegerakan.


Bagaimanapun tegas Anifah, ini bukanlah nasihat perjalanan rasmi. Buat masa ini katanya, Wisma Putra tidak akan mengeluarkan sebarang nasihat perjalanan rasmi ke negara republik itu.2 comments:

Anonymous said...

Elok sangatlah kalau rakyat malaysia digalakkan supaya tidak berkunjung ke Indonesia...tak guna kita berbelanja dan bawa wang kita ke sana jika keselamatan dan maruah kita menjadi mainan rakyat mereka yang tak bertamaddun.

Kepada kerajaan malaysia..dimasa-masa mendatang,kalau mahu menghulurkan apa-apa bantuan berpada-pada lah.. Pihak media disana tak pernah menghargai apa jua sumbangan rakyat dan kerajaan malaysia kepada mala petaka yang dialami mereka..sebagai contohnya semasa berlaku gempa bumi di padang...media disana tak pernah melaporkan sumbangan dan pertolongan dari malaysia tapi banyak mendedah dan menghebah bantuan dari jepun,singapura dan australia...Saya mendapat tahu perkara ini melalui seorang rakan yang tinggal di riau dimana dia bertanya kepada saya apakah kerajaan malaysia tak menghulurkan bantuan dan pertolongan kepada mangsa gempa bumi di padang kerana katanya pihak tv dan surat kabar mereka sedikitpun tak melaporkannya.Seteloah saya menjelaskan perkara sebenarnya barulah dia faham bahawa malaysia bukan negara zalim seperti kata emaknya.

Untuk pengetahuan bersama,sentimen anti malaysia ini hanya ujud di beberapa daerah di pulau jawa..entah mengapa sebahagian dari orang2 jawa ini membenci orang malaysia.Apakah perasaan irihati dengan apa yang rakyat malaysia nikmati atau kerana fikiran yang tidak terdedah kepada dunia luar?

Anonymous said...

dulu ada jugak berita berkenaan bantuan malaysia kepada mangsa gempa. tapi dituduhnya pula bantuan malaysia itu bersumberkan judi. banyak songeh betul puak indon nih.