Monday, August 23, 2010

Bendera Jalur Gemilang kita dihina !!


Bangsa yang tidak bertamadun adalah bangsa yang sanggup menghina bendera negara lain. Bangsa yang tidak bermaruah adalah bangsa yang mengamalkan undang-undang rimba. Bangsa yang keji adalah bangsa yang menghukum negara lain di jalan dan di longkang.

Beginikah sikap manusia yang kita anggap sebagai jiran tetangga selama ini? Serumpun lah konon, tapi ternyata langsung tiada rukun. Jangan kalian lupa bahawa anak bangsa kalian sedang selesa mencari nafkah di bumi Malaysia.

Menjelang Hari Kebangsaan ke 53 pada 31 Ogos ini, Jalur gemilang kita dihina dan dilanyak. Apa anda rasa?

Insiden memalukan ini berlaku rentetan peristiwa di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia. Untuk mengetahui apa yang berlaku di sebalik penahanan tujuh nelayan Malaysia oleh pihak berkuasa Indonesia, anda boleh baca di sini.

Media Kompas Indonesia hari ini turut menyiarkan berita yang mengatakan hubungan Indonesia dan Malaysia dalam bahaya.4 comments:

hahn said...

Dah tak da duit. Gi buat bendera negara lain lak tu. Dapat lah buat bendera yg tak berapa sempurna.

Ada penghormatan juga Malaysia kerana orang Indonesia susah payah buat bendera Malaysia.

Orang Malaysia seorang pun tak peduli bendera Indonesia.

Bagi mereka buat bendera Indonesia hukumnya berat di sisi ugama kerana ada lebih baik di gunakan untuk membeli beras atau makanan. Itu yang sangat penting untuk orang Indonesia.

Tunjuk perasaan begitu yang memerlukan belanja hanya layak oleh orang seperti orang Malaysia yang ada kemampuan hahahaha.

Selesaikan masalah makan minum dulu baru pergi tunjuk perasaan.

Di sebabkan hidup tersepit maka gunakan apa saja alasan walau di planet lain untuk lari dari masalah sebenar hahahaha.

Anonymous said...

demo jalanan dan tunjuk perasaan oleh badut-badut sarkas yang dahagakan hiburan..kesiannnnnn

Mereka menjerit ke arah kita dengan menyebut Maling(pencuri). Walhal merekalah Maling paling bangsat di bumi bertuah Malaysia. Merompak dan pecah rumah di sana sini.

Anonymous said...

what the f**K !

Anonymous said...

Bendera Malaya telah disetujui oleh Raja George VI pada tanggal 19 Mei 1950 dan pertama kali dibesarkan di depan Istana Selangor pada tanggal 26 Mei 1950. On 31 August 1957, it was raised upon independence at Merdeka Square in place of the British Union Flag. Pada tanggal 31 Agustus 1957, dibesarkan atas kemerdekaan di Lapangan Merdeka di tempat Union Flag Inggris.

HAHAHA...UNTUK BENDERA & MERDEKA SAJA MINTA TOLONG INGGRIS...