Wednesday, August 25, 2010

MALAYSIA sebagai ancaman utama INDONESIA ?


Beberapa survey telah dijalankan di Indonesia.


Soalan yang ditanya kepada mahasiswa FISIP UI(Universitas Indonesia) adalah :


ADAKAH MALAYSIA ITU ANCAMAN TERHADAP INDONESIA?


Hasilnya, 48% responden bersetuju dengan soalan berkenaan. Majoriti mahasiswa FISIP UI yang mengikuti surveytersebut menganggap Malaysia sebagai "ancaman keamanan utama" Indonesia. (Diterbitkan oleh Maret 2010)


Selain itu, satu undian pendapat turut dijalankan oleh akhbar harian Republika dengan pertanyaan :


SIAPAKAH NEGARA TETANGGA YANG MENURUT ANDA PALING TIDAK BERSAHABAT TERHADAP INDONESIA?Dari 7 negara tetangga seperti Australia, Singapura, Brunai Darussalam, dan Filipina, sebanyak 3,607 suara (72.91%) dari 4,947 suara, memberi tanggapan bahawa Malaysia sebagai negara paling tidak bersahabat.


Aku tidak pasti apa kejadahnya survey sebegini dibuat oleh media Indonesia. Yang kita tahu, emosi rakyat mereka dibakar kemudian dimomokkan pula dengan soalan sebegini. Memang sah hasil survey adalah lebih teruk dari sampah. Emosional melebihi rasional. Tak guna jika fasiliti kelas satu tapi mentaliti kelas tiga.


Lagipun, tiada ada apa pun yang pelik. Majalah antarabangsa Newsweek meletakkan Malaysia pada kedudukan ke-37 dalam senarai Negara Terbaik Dunia dan ketiga di rantau Asia sedangkan Indonesia berada di tangga ke 73. Kebetulan pula angkanya terbalik. 37 dan 73.
5 comments:

Anonymous said...

apa kita kita buat suver yg sama?

Anonymous said...

Nanti ade yg kata Malaysia beri duit kat Newsweek RMXX juta utk terbalikkan nombor 37 dan 73

Nani Cheras

Anonymous said...

hehe..diaorg kata indon sepatutnya nombor 37 bukan 73.

Anonymous said...

saya pernah menetap di indonesia untuk beberapa tahun kerana bekerja dengan sebuah syarikat antarabangsa di sana...apa yang saya perhatikan langsung tiada press control...media cetak seperti suratkhabar dan media elektronik seakan2 berlumba2 untuk mendapatkan berita sensasi dan yang terbaru..rakyat indonesia pulak, rata2 menerima semua ni tanpa usul periksa, saya rasa sungguh kesal dengan sikap mereka.negara kita telah banyak membantu mereka...saya rasa lepas ni...tak payahla sedekah duit banyak2 kat diorang ni lagi kalau apa2 musibah yang datang...menyusahkan aje...

Anonymous said...

MALAYSIA & INDONESIA ni macam cerita kanak2 - Sang Buaya & Lembu dalam Siri Sang Kancil. Malaysia janganlah jadi LEMBU.Kepada Pemimpin Negara Renung2kanlah ! Sejarah hubungan antara negara.