Tuesday, July 6, 2010

Kisah cinta itu telah selamatkan Anwar Ibrahim

Fuh..lega. Aku dah boleh senyum.

Minggu lepas cukup mengasyikkan. Media arus perdana sibuk menyajikan kita dengan kisah Pak Sheikh Anwar Ibrahim yang pergi ke US untuk mintak maaf dan mintak ampun dengan sekutunya di sana. Ini semua gara-gara diri Pak Sheikh yang ter over acting mengenai isu pencerobohan haram yahudi/zionis ke atas Palestin. Bila dah sedar dirinya dah terlampau, jadi Pak Sheikh pun bergegas ke US untuk menjelaskan hal sebenar atau dengan kata lain ‘menyucikan diri’ dan ‘mandi hadas’ di depan sekutunya.

Namun demikian, isu tersebut sekarang ni dah makin malap. Seperti buih air coca-cola. Masa mula-mula buka tin minuman, buih coca-cola yang keluar bukan main banyaknya. Tapi lama kelamaan, buih tu dah makin kurang dan hilang. Begitulah juga dengan kisah Pak Sheikh. Sunyi..

Yang pasti, Pak Sheikh boleh tarik nafas lega. Kisahnya ke US telah dilupakan oleh media dan rakyat. Tanpa kita sedar, media dan rakyat dah kena main dengan PKR. Demi nak selamatkan Pak Sheikh, isu Raja Petra Kamaruddin telah mengambil alih topik media dan blogger tanah air. Semua orang duk stim mengulas kisah si pelarian RPK hingga lupa isu sebelumnya.

Selain RPK, ada juga orang lain yang telah ‘menyelamatkan’ maruah Pak Sheikh. Kisah orang ini memang meletup. Media berebut-rebut nak tulis. Kalau Pak Sheikh gentleman, lapangkanlah hati dan ucapkanlah thank you kepada mereka. Bukan apa, kisah mereka ini dapat ‘mengurangkan’ penulisan berlebihan media terhadap lawatan Pak Sheikh ke US. Tak gitu?

Maklumlah…kisah cinta Fasha Sandha dan Jejai bukan saja ditulis dalam ruangan hiburan akhbar. Tapi berita mengenai mereka berdua turut dimuatkan dalam ISU NASIONAL dalam media arus perdana.

Selamat Pak Sheikh…kolum berita untuknya telah ‘diselamatkan’ oleh isu lain.


No comments: