Wednesday, July 28, 2010

Dengar sini..ada orang dengki sama kita !


Memang sah…ada pihak dengki dengan bumiputera yang kaya.


Memang sah..ada pihak tak puas hati bila bumiputera dapat beli hartanah mewah.


Memang sah dan tidak syak lagi…ada pihak busuk hati bila bumiputera dapat untung dalam urusniaga hartanah.


Mereka seperti cacing kepanasan. Tak boleh lihat bumiputera hidup senang. Selagi boleh cantas, maka hak keistimewaan bumiputera akan dicantas hingga hujung akar umbi.


Mereka tuduh bumiputera. Mereka kata diskaun bumiputera akan mendorong kepada penyalahgunaan kuasa. Cis bedebah !


Buta punya orang. Bukak mata lu…tengok betul-betul. Orang non-bumiputera dah bertahun-tahun kaut untung melalui urusniaga hartanah. Ada bumiputera bising? Walhal bumiputera jugak yang kasi untung sama lu.


Bila ada pelancaran rumah baru, yang berebut beli sapa? Ejen hartanah pun sama sibuk nak beli. Lepas tu jual mahal-mahal. Pergh..untung atas angin 40-50 ribu.


Bila bumiputera nak buat macam tu, lu orang pulak berkokok “ohhhh tak boleh..tak boleh …nahi…nahi…can not..can not..” Semua nak pertikai ! Sama macam itu lu olang punya tali barut !
2 comments:

Anonymous said...

yang beli projek baru tu kebanyakanya ejen hartanah,orang2 cina yg banyak duit,mereka beli atas nama anak,isteri atau syarikat.
bila projek siap mereka jual.nak tahu betul ke tak,tengok je kawasan pusat bandar puchong,dari tepi LDP dah bolh lihat iklan bangunan untuk dijual.sapa punya semua tu...memang lah tak ada akta yg menghalang mereka dari membeli dan menjual setelah dapat CF.
melayu juga yg jadi mangsa.harga hartanah naik melambong.

melayuangkat said...

Kita tidak halang mereka buat duit dan beli harta. Sampai Genting Highlands pun mereka punya.

Khalid Ibrahim kata kalau bumiputra beli hartanah dapat discount jual dan dapat untung. Mengapa pula orang Melayu tak boleh dapat untung tapi bila Cina beli dan jual boleh pula??

Berapa kerat sangat orang Melayu yang beli hartanah tu? Berpuluh ribu ke sampai yang mereka takut Melayu jadi kaya raya untung jual hartanah??

Tak percaya rasanya dia boleh setuju begitu sahaja atas cadangan Tony ini. SEMUA sudut orang Melayu kena. Khalid Ibrahim akan dikenang selamanya jika ini berlaku, sebagai PENGHAPUS salah satu right orang Melyu pada discount hartanah. Dia pengukir sejarah tanah Air.

Susah payah dari dulu Tun Dr. M mahu tolong orang Melayu, senang saja Khalid Ibrahim dan yang sejenis mahu menghapuskannya..