Thursday, November 24, 2011

Tony Pua harus dedahkan laporan dua makmal mengenai susu segar e-coli


Pada 11 November yang lalu, Tony Pua mendakwa susu segar yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia(KR1M) telah dicemari dengan e-coli. Ia berdasarkan kepada ujian makmal bebas yang dilantik oleh Pakatan Rakyat. (Sumber)

Walaubagaimanapun, Tony Pua ENGGAN MENDEDAHKAN nama makmal yang menjalankan ujian berkenaan kononnya takut kalau makmal berkenaan menghadapi ketika masalah mendapatkan lesen daripada Kementerian Kesihatan.

Hari ini, Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) mengeluarkan kenyataan berkenaan dakwaan susu segar KR1M dicemari e-coli. (Sumber)

KKM mengesahkan kandungan vitamin A dalam produk susu tumbesaran yang dijual di KR1M tidak melebihi had maksimum yang ditetapkan dibawah Peraturan Makanan 1985. Hasil pemeriksaan di kilang yang mengeluarkan produk berkenaan mendapati kandungan vitamin A dalam produk tersebut tidak melebihi had 5,000 I.U(unit antarabangsa) dalam setiap hidangan seharian.

Kami minta Tony Pua dedahkan secara terbuka laporan kedua-dua makmal yang dilantik oleh Pakatan. Buktikan kepada rakyat dengan data dan maklumat yang kamu ada. Buat apa nak takut?

No comments: