Sunday, November 1, 2009

Politik Sembahyang HajatKalau kita lihat sekarang ini sembahyang hajat sudah menjadi semacam satu perkara mudah yang dilakukan di mana-mana sahaja termasuk di atas jalan yang kotor.


Perhimpunan politik pula diadakan dengan berselindung atas nama sembahyang hajat. Perkara ini terang-terang berlaku di luar kawasan bagunan SUK Ipoh yang mana terletak DUN Perak dan di hadapan bangunan DAP minggu lepas.


Ada pihak yang membidas polis kerana menghalang perhimpunan itu yang, menurutnya, adalah untuk bersembahyang hajat.


Polis, kata mereka, telah melakukan dosa besar dan perlu berjawab dengan Tuhan nanti.Tujuan utama perhimpunan itu adalah politik, politik menghentam kerajaan. Sembahyang hajat cuma perkara sampingan sahaja.


Benar, negara ini mengamalkan demokrasi. Semua boleh bersuara. Semua bebas menghentam kerajaan, tapi janganlah berselindung di sebalik program keagamaan.


Janganlah guna agama untuk matlamat politik. Jika polis perlu berjawab dengan Tuhan, rasanya banyak lagi yang mereka ini kena jawab.Sembahyang hajat boleh dilakukan di mana-mana dan tidak payah menghimpunkan berpuluh ribu orang sehingga mencetuskan masalah keselamatan kepada pihak polis.


Dalam sebuah negara di mana terdapat masjid di setiap penjuru, kenapa perlu bersesak-sesak di sekolah agama, di jalan-jalan dan di markas parti.Ternyata ada agenda politik di belakang semua itu.


Jika tidak, sembahyang boleh dilakukan dengan lebih tenteram di masjid atau di rumah. Apabila ibadah sembahyang mahu dipertunjukkan kepada dunia, ia menjadi cerita lain.


Sebenarnya, mereka menyedari betapa mudahnya memikat hati orang ramai dengan menggunakan cara sebegini. Mereka hanya mahu mengambil kesempatan atas simpati murahan orang ramai.


Mempercayai bahawa mereka benar-benar jujur atau ikhlas adalah satu pemikiran lurus bendul. Mereka bijak membina populariti untuk kepentingan mereka sendiri. Itu sahaja.


2 comments:

Orang Muda said...

riak betul mereka ini..

My Longest Yard said...

Nak tunjuk pada seluruh dunia...

"the world is watching"