Thursday, November 5, 2009

Kisah Anwar dengan wartawan

Pernah suatu ketika di Permatang Pasir dahulu, Anwar menggunakan hampir 30 minit dalam sidang media dengan mengkritik beberapa media arus perdana yang disifatkannya sebagai tidak berlaku adil dan saksama.


Selepas media teruk dibelasah olehnya, ada wartawan-wartawan yang merajuk. Sudah tidak tidak mahu senyum lagi dengan Anwar.


Ketika itu, barulah Anwar sedar bahawa beliau sudah terlanjur dan cepat-cepat memujuk kembali wartawan yang membuat liputan mengenai aktivitinya di lapangan.


"Saya nampak ada wartawan sudah tidak mahu senyum dengan saya," katanya. Sebaliknya jelas Anwar, beliau hanya tidak berpuas hati dengan pengarang dan organisasi media pada umumnya.

"Pendirian saya adalah terhadap media tertentu, dan tidak kepada wartawan yang menjalankan tugas sebaik mungkin".


Bagi Anwar, 'tugas sebaik mungkin' itu maksudnya adalah wartawan yang tidak bertanya atau tidak berani mencelah sidang medianya, malah menulis dan menurut apa sahaja cerita dan alkisah yang keluar dari mulut Anwar. Jangan cuba-cuba menyangkal atau menyampuk, buruk padahnya. Pasti dibasuh oleh Anwar pada masa itu juga.


Bagi kebanyakkan wartawan yang sering hadir sidang media Anwar Ibrahim, mereka tentu sudah kenal dan mengerti gaya serta lenggok jawapan beliau. Lebih-lebih lagi bagi wartawan yang menjadi pengikut setia bagi setiap sidang media Ketua Pembangkang itu menjelang 16 September.

Sampai ke satu tahap, ada wartawan merungut kerana tiada cerita baru untuk ditonjolkan selain dolak dalih Anwar yang kononnya hendak penyerahan kuasa dilakukan secara aman dan teratur oleh Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.


Makin lama, wartawan pun makin bosan dengan Anwar. Sudahlah asyik kena ‘kelentong’, mereka juga ‘terpaksa’ kerja dan berdepan cerita sama tetapi berbeza harinya.

“ Different day…but same story! ”

Banyak lagi komen-komen ‘ menyumpah’ yang kedengaran dikalangan para wartawan yang hadir.Ada yang kata rasa macam ‘ kena main’ oleh Penasihat PKR itu.

Jangan kata berita besar kalau nak kira sempena dengan hari penentuan yang Anwar gembar gemburkan selama ini habuk pun tak ada yang baru.


Itu adalah antara kisah 'persengketaan' antara Anwar dengan para wartawan.


Tetapi dek kerana tugas dan tanggungjawab, mahu tak mahu terpaksa juga wartawan mengikut sidang media yang dilakukan oleh Anwar.


Dan terbaru, Anwar menunjukkan reaksi tidak senang apabila ditanya mengenai dakwaan beliau melebihkan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali, sehingga menyebabkan ramai pemimpin PKR lain bertindak keluar daripada parti itu.

''You dari mana? You dari media mana?'' kata beliau dalam nada tidak senang kepada seorang wartawan pada sidang akhbar di lobi Parlimen.

Anwar bagaimanapun tidak menjawab soalan tersebut, sebaliknya 'berceramah' kepada wartawan berkenaan agar melaksanakan amanah sebagai petugas media dengan baik.


Sekali lagi, persengkataan tercetus. Nampaknya Anwar cukup sensitif dengan jenis soalan wartawan yang tidak menepati citarasa beliau.


Ke mana slogan kebebasan media? Ke mana slogan kebebasan bersuara? Bertanya pun adalah satu bentuk kebebasan. Anwar patut tahu mengenai itu juga.


Kalau beginilah caranya , pergi jahanamlah dengan 'kebebasan' yang dimomokan oleh beliau sebelum ini.


Kata dulang paku serpih, kata orang dia yang lebih.No comments: