Sunday, October 18, 2009

Zaid Ibrahim..siapakah yang anda maksudkan?

PKR bergolak lagi!!

Sebuah 'filem terbaru' dibintangi oleh Zaid Ibrahim sedang rancak dipertontonkan kepada seluruh rakyat Malaysia. Filem keluaran PKR ini dipercayai sedang bersaing sengit dengan filem-filem yang sedang ditayangkan di panggung antaranya filem Papadom(Malay), Pandorum(English), Tsunami At Haeundae(Korea) dan Surrogates(English).
Siapa yang tidak kenal dengan Zaid Ibrahim. Seorang bekas Ketua Umno Bahagian Kota Bahru dan pernah bertanding dalam pilihan raya umum 2004 atas tiket Barisan Nasional. Kemudian dilantik sebagai anggota Kabinet atas kapasiti sebagai senator oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas pilihan raya umum Mac 2008.
Bagaimanapun pada 15 September tahun lalu, Zaid mencetuskan kontroversi. Bertindak meletakkan jawatannya dalam Kabinet selepas dipercayai tidak berpuas hati dengan penahanan tiga individu termasuk seorang wartawan di bawah ISA.
Malah, beliau yang ketika itu masih masih 'menyarung' jersi Umno dilihat secara terbuka menghadiri majlis parti pembangkang. Dan seperti yang dijangka beliau menerima akibat yang selayaknya iaitu dipecat daripada Umno pada 2 Disember kerana membuat tindakan yang bertentangan dengan etika parti.
Akhirnya pada hari Sabtu bertarikh 13 Jun 2009, Zaid mengambil keputusan 'menyarung' jersi PKR kerana yakin dan percaya "dengan perjuangan parti berbilang kaum."
Pelik, pada ketika itu Zaid baru percaya kepada perjuangan PKR itu. Walhal sudah lebih 8 tahun PKR ditubuhkan. Kenapa Zaid tidak menyertai PKR dari awal, tetapi menunggu pula saat 'bila sudah tiada payung untuk berlindung'.

Sebaik sahaja diterima masuk ke dalam PKR, Anwar terus melantik Zaid juga sebagai anggota Majlis Pimpinan Tertinggi dan Biro Politik PKR. Timbul persoalan, adakah perlantikan tersebut dipersetujui oleh semua MPT Keadilan?
Seterusnya, Zaid melalui hari-hari mendatang sebagai 'orang kuat' PKR. Kusangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Kontroversi lagi !!
Pada 17 Oktober 2009, Zaid mengumumkan bahawa beliau mengambil "cuti politik" selama enam bulan selepas Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim mengambil keputusan untuk menghalangnya daripada menghadiri program di Sabah. Itu arahan bos. Mungkin Zaid perlu mematuhinya sebagai tanda patuh dan setia.
Rupa-rupanya itu bukan keputusan Anwar seorang, adalah difahamkan bahawa hasrat Zaid untuk ke Sabah tidak direstui oleh seorang lagi Naib Presiden PKR iaitu Azmin Ali yang juga merupakan Pengerusi PKR Sabah. Ekoran daripada itu, Anwar telah menasihati Zaid supaya tidak pergi ke Sabah. Kasihan Zaid tapi beliau apa peduli.
Zaid tetap ke Sabah. Beliau ditemui ketika menghadiri satu majlis Rumah Terbuka Aidilfitri dan Deepavali di Plaza Tanjung Aru di sini.
Ternyata Zaid tidak takut walaupun telah melanggar arahan bosnya itu.
Seperti hubungan seorang bapa dengan anak, pasti timbul perbezaan pendapat atau sedikit pertelingkahan. Itu perkara biasa. Masalah yang wujud antara bapa dan anak boleh diselesaikan atas dasar dan prinsip kekeluargaan.
Begitu juga dengan Zaid. Kenyataannya bahawa ''perkara itu akan dijelaskan kemudian'', memberi maksud yang Zaid ada cara tersendiri untuk menangani masalah antara beliau dengan Anwar.
Terbaru, ketika Zaid berada di Sabah, beliau mendedahkan terdapat kewujudan kumpulan tertentu yang cuba mendominasi PKR dengan agenda-agenda tertentu.
"Jangan terbawa dominasi kumpulan tertentu, ada yang masuk politik kerana bercita-cita mahu kaya, mahu jadi wakil rakyat atau Perdana Menteri," katanya.
Oh...rupa-rupanya bukan lagi individu yang cuba mendominasi PKR, tapi sudah menjadi sebuah kumpulan.
Siapakah individu/kumpulan yang Zaid dimaksudkan itu?
Sumber

1 comment:

hilbert said...

Salam MyLY,

Mungkin Zaid Ibrahim semakin sedar kesilapan dia dulu... itulah, apabila tidak tahu menghargai jasa UMNO kepada dia. Seperti kacang lupakan kulit...sama juga dengan bekas MB Perak Encik Nizar tu...