Thursday, October 22, 2009

Dr Porntip Rojanasunan: Seorang ahli patologi atau bomoh siam?

Sungguh mengejutkan apabila seorang ahli patologi terkenal(?) Thai Dr Porntip Rojanasunan memberitahu mahkamah koroner di sini hari ini bahawa terdapat 80 peratus kemungkinan homisid dan 20 peratus kemungkinan bunuh diri dalam kes kematian pembantu politik Teoh Beng Hock.

Err.....ahli patologi terkenal? Ada sesiapa yang pernah dengar nama beliau sebelum ni? Tak apa...jom kita terjah !

Menurut sumber, Dr Porntip merupakan seorang ahli patologi yang kini menjadi ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat, Kementerian Kehakiman, Thailand, dan mempunyai 27 tahun pengalaman dalam bidang sains forensik.

Pakar berusia 54 tahun itu telah diminta oleh kerajaan Selangor untuk memberi keterangan mengenai sebab kematian Teoh.

Ohh...cuma kerajaan Selangor saja yang tahu kewujudan Dr terkenal(?) ni.

Dalam mahkamah koroner,Dr Porntip mendedahkan hasil siasatannya dengan hanya bersandarkan kepada laporan autopsi Dr Khairul Azman dan Dr Prashant Naresh Samberkar serta gambar-gambar post-mortem yang dibekalkan kepadanya.

"Dari gambar post-mortem, saya dapati ada kesan lebam di bahagian kanan leher, yang kami (pakar patologi) panggil 'handle bruise', dan kecederaan ini selaras dengan kecederaan disebabkan cekekan," kata Dr Porntip yang telah mengendali lebih 10,000 bedah siasat.

Beliau berkata kecederaan itu tidak dinyatakan dalam laporan autopsi disediakan oleh Dr Khairul Azman dan Dr Prashant, yang telah diberikan kepadanya untuk diperiksa.

"Saya juga dapati kecederaan tusukan di bahagian dubur yang boleh disebabkan perbuatan memasukkan objek dalam bahagian berkenaan. Saya tidak pernah melihat kecederaan seumpama itu dalam kes jatuh dari tempat tinggi," kata beliau, sambil menunjuk kepada gambar-gambar bedah siasat yang dipaparkan pada slaid.

Dr Pornthip berkata beliau juga mendapati kesan melelas di paha bahagian atas Teoh yang mungkin disebabkan disebat.

"Satu lagi kecederaan yang saya temui ialah keretakan tempurung kepala, yang mungkin disebabkan oleh hentakan tumpul yang tepat kepada tempurung kepala sebelum jatuh," kata Dr Porntip, saksi ke-30 di inkues itu.

Beliau berkata kemungkinan Teoh tidak sedarkan diri bila ia jatuh dari tingkat lima, berdasarkan tiadanya kecederaan reaksi pada badan, dan menambah luka-luka kelihatan seperti kecederaan sebelum jatuh, dan kecederaan dada yang teruk adalah akibat impak primari di lantai.

Nampaknya, kesimpulan yang dibuat oleh Dr terkenal(?) ini adalah semata-mata bersandarkan kepada laporan autopsi dan gambar-gambar yang telah dibekalkan kepadanya sahaja.

Hebat !

Perasan atau tidak, kenyataan beliau adalah banyak merujuk kepada kemungkinan.

Dalam kes-kes sebegini, perkataan 'mungkin' akan memberi justifikasi yang berbeza kerana ia bersifat seperti ramalan atau jangkaan sahaja.

Siapa Dr Porntip Rojanasunan sebenarnya?

Seorang ahli patologi atau bomoh siam?"Spirits of the dead keep protecting me," said Dr Porntip, known in Thailand as Doctor Death."

"After examining more than 10,000 corpses in her 30-year career, Thailand's leading forensics expert Porntip Rojanasunan says she believes the spirits of the dead have become her guardian angels. (klik sini)

3 comments:

hilbert said...

Salam bro,

itu Dr. Pornthip Rojanasunan bukar pakar patologi...tapi bomoh express sama tarafnya dengan Nik Aziz Nik Mat yang tahu maa tempat roh orang yang sudah mati

My Longest Yard said...

haha...tgk la gelang n rantai dia pakai tu...ngeri siot...

bzz said...

kesan di dubur???

'Mamat' al juburi tu terlibat sama ke?