Tuesday, May 10, 2011

Bolehkah BN tumbang hanya kerana harga gula naik 20 sen?Hari ini gula naik harga 20 sen. Daripada RM2.10 kepada RM2.30 sekilo.

KPDNKK sudah beri alasan dan sebab kenapa harga gula terpaksa dinaikkan iaitu untuk merasionaliasasi subsidi. Orang kampung macam saya tak faham sangat apa makna rasionalisasi subsidi. Kalau KPDNKK terus terang cakap untuk potong subsidi barulah kami faham.

Paling tak boleh
blah adalah dengan ayat berikut "harga runcit gula di Malaysia masih lebih rendah berbanding negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina".

Saya nak bagi sedikit peringatan pada pembuat keputusan yakni kerajaan. Alasan begini boleh buat rakyat sakit hati. Hati rakyat akan panas, lebih-lebih lagi dalam cuaca panas sekarang. Kerana alasan sebegini lah juga BN hampir tersungkur dalam pilihanraya tahun 2008.

Saya masih ingat kerajaan BN naikkan papan tanda 'perbandingan harga barang antara negara ASEAN' di sepanjang lebuh raya PLUS. Dari KL hingga ke Utara. Ketika ini rakyat berpusu-pusu balik ke kampung untuk mengundi. Terpandang pula papan tanda sebegini. Akibatnya, kertas undi jadi tempat rakyat buat protes.


No comments: