Wednesday, April 27, 2011

2 artikel Malaysiakini mengenai kenaikan harga barang diterbitkan dalam tempoh 24 jam. Apa maknanya?

Dalam tempoh 24 jam sahaja, Malaysiakini telah menerbitkan 2 buah artikel yang berkaitan dengan kenaikan harga.

Pertama, artikel bertajuk '
Kerajaan diminta jelaskan kenaikan inflasi yang tinggi'. Ini diikuti dengan artikel kedua bertajuk 'Ceupacs : Naikkan gaji bagi imbangi harga barang'.

Kita tak perlu marah dengan Malaysiakini kerana mainkan isu berkenaan. Biarlah. Itu kerja mereka.

Cuma, apa yang perlu kita tahu adalah kenaikan harga barang merupakan isu terbaik untuk dimainkan oleh pembangkang bagi menumbangkan kerajaan dalam pilihanraya akan datang. Kerana tekanan harga barang dan hidup yang melampau, rakyat boleh tunjuk protes dalam kertas undi. Ini bahaya !


Dalam isu kenaikan harga barang, saya sendiri akui bahawa kerajaan telah laksanakan apa yang terdaya. Namun masih gagal membendungnya. Buatlah apa saja kempen, ia tetap temui noktah - gagal. Dalam bab penguatkuasaan, pun gagal. Harga tetap naik. Di mana silapnya?


Ada sumber mengatakan ini konspirasi dan muslihat kelompok besar peniaga dan pengimport. Kerajaan sudah buat pelbagai undang-undang, tapi masih gagal membendung 'gerakan halus' mereka ini. Siapa mereka? Tak perlulah saya jelaskan. Pasti semua dah tahu. Maklumlah mereka ini kan dominan dalam berniaga.


Berita panas !! Memandangkan majoriti kaum India sudah kembali ke pangkuan BN, maka terdapat usaha menaikkan harga keperluan barang untuk orang India antaranya adalah ulundu iaitu bahan untuk buat tosei. Dulu harganya cuma RM2.5 sekilo, tapi sekarang sudah cecah RM7 sekilo. Apa cerita ni? Nak buat orang India marah sama kerajaan?

3 comments:

Mohd said...

Susah sangat ke Kerajaan melalui Kementerian Pengguna mendapatkan harga Ulundu itu di India. Tengok sama ada betul harganya telah naik disebabkan tanaman Ulundu di India tak menjadi disebabkan bencana alam spt harga bawang besar sedikit masa dahulu.
Atau sengaja pengimport Cina dan pengedar Cina naikkan harga ulundu, kacang hijau, kacang dhal, tepung atta sbg satu konspirasi supaya kaum India marah dgn Kerajaan BN.
Liow Tiong Lai pun telah memainkan peranannya utk mengharamkan penjualan nasi lemak di sekolah. Ini akan buat orang Melayu rata2 marahkan Kerajaan BN menjelang pilihanraya PRU13.
Najib sepatutnya nampak permainan kaum Cina bangsat ini.
Mahyuddin dah nampak dah.
Melayu mudah lupa ????????

e said...

Cina naik harga barang Kerajaan yg kena.

Nasionalis1982 said...

Mohd, thanks 4 ur info.