Tuesday, January 3, 2012

Ini kerja mahasiswa yang otaknya dungu


Ini kerja mahasiswa yang otaknya dungu. Universiti untuk mereka yang terpelajar. Bukan untuk mereka yang bermentaliti kelas tiga.

Lucu bila melihat gelagat sekelompok kecil mahasiswa yang sanggup 'berperang' dengan kerajaan dan polis semata-mata untuk hapuskan AUKU.

Kami pun mahasiswa jugak dulu. 4 tahun kami hidup dan belajar. Waktu tu memang ada AUKU, tapi apa kami kesah? Biarlah dengan AUKU tu. Bila grad, kami jadi orang jugak. Boleh dapat kerja bagus, dan gaji pun masyuk.

Mahasiswa yang meroyan dengan AUKU jangan tunjuk berlagak macam primadona. Seolah-olah cakap kamu saja yang betul.

4 comments:

Anonymous said...

Aku pun sama. 7 tahun duduk kat U tapi ada aku rasa kurang? Sekarang ni aku bahagia sebab kalau aku merusuh kat U itu hari tak mungkin senang hidup aku lani walaupun aku bukan kerja gomen tapi gomen banyak bantu aku...... . Sedikit rasuah pun aku tak ada bagi.

Anonymous said...

aku tak masuk universiti pun..tapi kerajaan malaysia yang aman dapat memberikan aku peluang untuk mendapat kekayaan dan kesenangan hidup..anak2 aku pun bejaya ke universiti jugak..tapi aku selalu nasihatkan mereka supaya rajin2 belajar,jgn tinggalkan solat..bila keluar universiti nanati dapat kerja yg baik2 dan gaji yang lumayan..

Anonymous said...

nak buat cemana, dorang sebenarnya result tak okay, tu pasal serang AUKU, nak cover line, boleh tuduh gomen kejam dan pastu tuduh U plak sekongkol dengan gomen nak jahanamkan dorang, standard ah, kalau dah dasar penyangak tu...

Anonymous said...

Sdra Nasionalis1982
Mohon izin saya masuk.

Golongan Jen Y yang dianggar kan 7 juta orang ketika ini menjadi rebutan Najib, dan pra 901 menjadi rebutan Anwar juga.

Pasca 901 sudah tentu Adam dan sahabat nya didalam kumpulan mahasiswa akan menentang AUKU dan menyokong akademik fredom.

Pada Adam dan sahabat seangakatan dengan nya akademik fredom sangat mustahak dan penting bagi mereka sebab:

Akademik fredom bermaana:
1.Dapat masuk IPTA IPTS
2.Tak perlu bayar yuran apa apa.
3.Dapat PTPPN dan tak perlu bayar balik.
4.Dapat biasiswa bank negara petronas dan JPA untuk masuk belajar dan lawat England Amerika.
5.Tak perlu masuk kuliah.
6.Tak perlu ambil ujian dan peperiksaan.
7.Bolih minta tambahan pinjaman kerana kos FB ihsan telcos dan IPOD blakberi tablet gajet meningkat dan kos clubbing meningkat.
8.Bolih lawan balik pensyarah yang tak bagi markah tinggi walaupun ta masuk kuliah walau pun tak siap kerja, dan bolih buat petisyen kumpulan untuk bangkang markah rendah,itu lepas jumpa berkumpulanminta tunda tarikh ujian berkala.
9.Tak perlu lulus peperiksaan.
10.Bolih lepak ,naik moto Kris atau yamaha LZ,pergi ke rumah GF untuk tidur dan studi grup.(beli moto dengan duit pendahuluan PTPPN, cengkram hanya 154 rm on the road ihsan tokey cina baik punya)
11.Bolih angkut GF pergi KLCC,Lumut,Georgetown, Sungai Petani,kuantan,jaybee.
12.Tak bolih kena tindakkan olih University.Bebas keluar masuk kampus dengan kris LZ yamaha dan sewa kancil atau saga 75rm kongsi 4 sahabat)
13.Bolih pakai pakaian suka hati.
14.Bolih main futsal sehari suntuk.
15.Bila gugur kerana cicir pelajaran, cakap Universiti no good.,pensyarah tak ada pakaran.
16.Bila ada sahabat yang suka belajor, dia hasut" jangan jadi nerd" dan " lu ulat buku."....
17.Minta ibu bapa hantar lain punya U atau kolej bila kena buang.(!)
18.Cukup 5 tahun, cari kerja yang mesti ada bilik airkon opis ada awik cun, pangkat mau tinggi, pakai kot tie seluar baju kasut tali pinggang handbeg kulit jenama, beli kat Bukit Bintang Walk dan KLCC(sogo no way),,minta gaji 3,000,hisap rokok jenama impot bukan keretek..minum kopi mesti ada brand punye STARBUCK,WIFI.(lifestyle Jen Y),dengan tiada kelulusan kertas sijil dll.
Berani hanya minta kerja dengan GLC aje,dengan company cina, manager senyum besar,sebab ada alasan tolak pekerja melayu.....
Ini lah akedemik freedom,
Dengan lesen besar 1M
arjuna waspada
changkat lobak.