Saturday, August 29, 2009

Menjelang 31 Ogos : Wajib tonton 1957 Hati Malaya


Filem 1957 Hati Malaya bukan sekadar filem sejarah yang mencatatkan kronologi sahaja malah ia mampu menyuntik semangat patriotik di kalangan penonton.

Memaparkan khazanah negara itu antaranya memaparkan gambar Allahyarham Tunku Abdul Rahman, Datuk Onn Jaafar serta saat-saat bendera Malayan Union diturun dan merdeka dilaungkan.

Menerusi filem tersebut juga kita dapat melihat betapa tingginya semangat jati diri kaum Melayu ketika itu. Penduduk Malaya yang inginkan kemerdekaan daripada British sanggup melucutkan barang kemas dan wang ringgit semata-mata untuk diberikan kepada Tunku sebagai perbelanjaan ke London.

Senario itu ditunjukkan sewaktu Tunku berucap menjelaskan yang dia dan rakan-rakan kekurangan perbelanjaan untuk menuntut kemerdekaan di London.

Semangat Merdeka

Ingatilah panorama penjuang bangsa yang telah memerdekakan kita dari penjajahan. Hari ini, kita harus pertahankan dan kekalkan negara yang diwarisi dengan berpegang kepada intergriti negara, kita punya tanggungjawab bersama untuk pastikan kehidupan lebih baik untuk setiap rakyat Malaysia. Kita harus membalas budi mereka dengan kekal bersatu dikukuhkan dengan bahasa kebangsaan dan warisan kita.


Sinopsis 1957 Hati Malaya

Hali, Salmi, Rafik, Ani dan Ang Lee, mewakili generasi muda Malaysia yang dating dari latarbelakang dan pemikiran berbeza, berusaha untuk menerbitkan sebuah buku bergambar ‘1957 - Hati Malaya’. Dalam pencarian itu, mereka menemui pencintaan, persahabatan, kesetiaan dan memahami perjuangan 1957.

Mereka betul-betul mendalami dan menjiwai karektor dan peristiwa yang begitu emosi dan membawa mereka pada era semangat rakyat tanah Melayu bangkit menuntut kemerdekaan.

Filem ini turut memaparkan rakyat biasa miskin dan mundur di era penjajahan British yang mahu menjadi bangsa kelas pertama di bumi mereka sendiri. Mereka jatuh cinta dan bertemu cinta terhadap negara melangkaui perasaan emosi peribadi mereka. Watak ini menemui pengertian sebenar ‘pengorbanan’ dan ‘Merdeka”.

Filem memfokus kepada Tunku Abdul Rahman, pengasas kepada Parti Perikatan, yang menjadi Perdana Menteri pertama Malaya pada tahun 1957, walaupun mendapat tentangan secara halus dari British yang mahu melambatkan kemerdekaan.
Dan Datuk Onn Ja’afar, pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang berjaya membangkitkan semangat nasionalisme orang Melayu menentang penubuhan Malayan Union yang dicadangkan oleh British pada tahun 1946.


Komen penulis...

Penulis bukanlah pengkritik filem yang baik tetapi penulis hanyalah penonton biasa. Kali pertama menonton filem ini benar-benar memberi kesan kepada jati diri serta menbangkitkan semangat patriotik kepada negara.

Syukur kepadaNYA kerana menganugerahkan kepada kita pemimpin yang bijaksana. Mereka membuka jalan dalam mencapai kemerdekaan negara melalui diplomasi bukannya melalui senjata ataupun pertumpahan darah.

Untuk rakyat Malaysia yang mudah lupa.. dan terus melupa dan lupa.. ini adalah filem untuk anda.

Filem 1957 Hati Malaya akan ditayangkan pada 30hb Ogos 1957, jam 10.00 malam di TV2. Selamat menonton.

3 comments:

Generasi Pejuang Bangsa said...

terima kasih sdr ..mohon copy drpd blog sdr utk hebahkan kepada semua rakyat malaysia mengenai filem ini

sy pun belum menonton filem ini lg tetapi sy mmg cukup minat filem2 patriotik dan sejarah ini

Nasionalis1982 said...

Silakan PB.

Selamat menonton.

hilbert said...

Salam Merdeka 6M,

Selamat meraikan Hari Kebangsaan Negara yang ke 52...

Merdeka! Merdeka! Merdeka!...