Sunday, August 23, 2009

Kempen Permatang Pasir : Macam rancangan Melodi la pulak...

Pelbagai cerita sensasi kita dengar menjelang hari pengundian di pilihanraya kecil Permatang Pasir pada hari Selasa depan.

Bukan cerita biasa tapi cerita-cerita yang mencetuskan kontroversi dengan tujuan mahu mencari publisiti bagi memenangkan calon yang bertanding.

Seakan tidak percaya bahawa cerita tersebut boleh digunakan sebagai umpan untuk memancing undi tapi itulah realiti politik sekarang. Isu peribadi dan keluarga calon akan dikorek sedalam-dalamnya hingga status perkahwinan turut menjadi mangsa.

Penulis memetik artikel yang ditulis di dalam blog Ruang Bicara Faisal

"Semalam mereka telah merosakan sebuah rumahtangga serta memalukan Rohaizat dan isterinya .Mereka mendedahkan Rohaizat berkahwin dua"...

"Ya, memang betul Rohaizat berkahwin dua. Mereka jerat Rohaizat dengan mencabar beliau menjawab secara terbuka tentang perkara berkenaan. Rohaizat berkahwin seorang lagi tanpa pengetahuan isteri pertamanya sehingga kini. Akhir sekali,isteri pertamanya mengetahui jua perkara sebenar".....

"Faham-faham sajalah bila isterinya telah mengetahui,apa lagi 'perang dunia ketiga' telah meletus . 'Perang' juga turut berlarutan sehingga ke keluarga isteri pertama Rohaizat. Rohaizat tidak putus-putus dilanda masalah gara-gara beliau enggan menurut kehendak PAS,iaitu menarik diri daripada bertanding".

Tak sangka bahawa parti itu sekarang begitu cekap meNERJAH atau mengorek rahsia besar calon yang bertanding. Nampaknya, kalau ada pilihanraya kecil akan datang perlulah dipastikan bahawa calon-calon mestilah mempunyai status 'maksum', tiada rekod disiplin ketika di sekolah rendah dan menengah, berkahwin cuma satu sahaja dan lain-lain. Bukan apa, sebagai langkah berjaga-jaga supaya tidak dimanipulasi atau diputarbelit oleh parti itu.


Mastermind dalam kerja-kerja sebegini akan cuba memaparkan cerita panas dan sensasi untuk dihidangkan kepada para pengundi Permatang Pasir. Makin sensasi cerita tersebut maka semakin tinggilah rating yang akan dicapai. (Mungkin rating ini digunakapai sebagai formula untuk meningkatkan peratusan keluar mengundi).

Bagi penulis, ini adalah sumbangan dan cara parti itu berkempen kearah memajukan persada 'seni politik' tempatan. Terserah kepada pengundi untuk memilih paparan mana lebih menarik perhatian mereka dan membuat pertimbangan atau rujukan.

Adakah cerita sensasi ini memberi kesan kepada pengundi di Permatang Pasir?

Bagi penulis, pengundi di Permatang Pasir lebih mengenali calon yang bertanding. Cuma kesannya adalah kepada masyarakat yang berada di luar Permatang Pasir iaitu kita sendiri. Kita seperti lebih terdedah dan terpengaruh dengan cerita tersebut hingga menganggap ia seolah-olah sebagai isu nasional. Kita jadi pening dan keliru. Yang mana satu betul dan yang mana salah. Tapi tidak bagi mereka di Permatang Pasir. InsyaALLAH...


No comments: