Friday, April 20, 2012

Adakan Pilihan Raya Secara Berasingan Di Selangor Libatkan Kos RM30 Juta

1. Pilihanraya Kecil Parlimen Permatang Pauh
Sebab pilihanraya dijalankan : 
Wan Azizah 'telah dipaksa' untuk mengosongkan kerusi parlimen bagi memberi peluang kepada suaminya iaitu Anwar Ibrahim untuk bertanding
Kos ditanggung SPR : RM 500 ribu
Kos ditanggung PDRM : RM 2.5 juta

2. Pilihanraya Kecil DUN Bukit Selambau, Kedah
Sebab pilihanraya kecil dijalankan :
Masalah dalaman parti menyebabkan perletakan jawatan ADUN Bukit Selambau daripada PKR iaitu V.Arumugam
Kos ditanggung SPR : RM 400 ribu
Kos ditanggung PDRM : RM 5 juta

3. Pilihanraya  Kecil DUN Penanti, Pulau Pinang
Sebab pilihanraya dijalankan :
Juga disebabkan oleh masalah dalaman parti PKR. Ahli DUN Penanti iaitu Mohammad Fairus Khairuddin telah meletak jawatan.
Kos ditanggung SPR : RM 300 ribu
Kos ditanggung PDRM : RM 5 juta

Cuba tuan-tuan lihat. Oleh kerana parti PKR terlalu suka sangat bermain politik, 3 pilihanraya kecil terpaksa dilakukan. Bermula dengan Permatang Pauh, kemudian di Bukit Selambau dan seterusnya di Penanti. 

Alasan kenapa pilihanraya terpaksa dilakukan adalah cukup remeh iaitu 'masalah dalaman parti'. Masalah ini menimbulkan tekanan sehingga menyebabkan ahli DUN tension dan terpaksa meletak jawatan. Satu lagi alasan sangat sukar diterima berlaku di Permatang Pauh. Seorang isteri terpaksa beri laluan kepada suami untuk bertanding kerana suami sangat gila dan kemaruk nak jadi Perdana Menteri.

Akibat daripada permainan politik PKR, maka SPR dan PDRM terpaksa menelan kos yang tinggi untuk menjalankan pilihanraya.

Baru-baru ini, kerajaan PKR Selangor mula bermain politik lagi. Mereka bercadang untuk tidak mengadakan pilihanraya umum ke-13 serentak dengan pembubaran parlimen. Jika cadangan berkenaan dilaksanakan maka SPR akan tanggung kos sebanyak RM30 juta. Apakah Pakatan Pembangkang 'tidak ambil kisah' duit pembayar cukai yang terpaksa digunakan untuk agenda politik mereka?


1 comment:

Ms Pearl said...

kita kena demo bersih gak lah
bersihkan negeri selangor dari PKR DAP and PAS

betul tak?