Thursday, September 3, 2009

Sidang Dun Hotel : Adegan yang dirancang?

Kononnya nak buat sidang DUN di Bangunan SUK. Siap berjalan kaki beramai-ramai dari luar pejabat DAP menuju tempat bersidang. Ingatkan nak berlagak skema ketika berjalan, tapi masih sempat melambai-lambai tangan kepada penonton yang berada di tepi jalan, atas bangunan, dalam restoran. Aiseh..berlagak seperti primadona. Macam cakap mereka saja yang betul.


Maka bertambahlah aksi primadona mereka bila ada puluhan jurugambar/media ambil gambar aksi mereka itu. Malah bertambah ummpphh lah aksi primadona apabila ditahan dan disuruh bersurai oleh pihak polis.


Sekali tengok, mereka macam bersungguh-sungguh benar mahu mengadakan sidang DUN di Bangunan SUK. Tapi takpa..masih ada plan B. "Kita buat-buat mau gaduh dengan polis. Kita provok sama polis. Kalau polis tanya, kita cakap ini hak rakyat..ini kehendak rakyat...rakyat sokong kita".


Polis masih berkeras mahu menghalang perarakan ke Bangunan SUK. 7 orang ditangkap termasuk 3 ahli DUN. Nahhh..polis dah masuk perangkap yang dirancang. Lepas ni, berita pasal penangkapan mereka akan dihebahkan. Satu dunia akan tahu. "The World Is Watching". Hari ni Associated Press telah keluarkan artikel berikut - 3 Malaysian lawmakers detained in power dispute. Yes..berjaya! Kita boleh minta simpati dunia.


Dalam tengah kecoh-kecoh tu,tup..tup..laluan perarakan diubah. Bukan ke Bangunan SUK, tapi ke Hotel Heritage.


Helloo...skrg cuti-cuti Malaysia ka mau masuk hotel? Tak puasa ka mau makan dalam hotel di siang hari? Ohh tidak..tekaan kita salah. Rupa-rupanya sidang DUN diubah tempatnya ke Hotel Heritage. Cepat sungguh fasiliti di set up oleh pihak hotel. Macam tau-tau saja. Apa? Sudah ditempah dari awal?


p/s - Selepas insiden tersebut, Hotel Heritage telah popular dalam sekelip mata :)

No comments: