Friday, August 5, 2011

Orang Cina Kini Kembali Jadi Majoriti Di Pulau Pinang

Jika pada tahun 2009, jumlah masyarakat Melayu Pulau Pinang melebihi kaum Cina tetapi statistik 2010 menunjukkan jumlah tersebut berkurangan daripada 654,300 orang kepada 636,136.

Sebaliknya, kaum Cina kini sah merupakan kaum majoriti di negeri ini selepas merekodkan kependudukan sebanyak 42.9 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk di negeri tersebut, ataupun 2.2 peratus melebihi kaum Melayu.

Menurut laporan terkini Bahagian Statistik dari Jabatan Perangkaan, bilangan orang Cina di Pulau Pinang ialah 670,400 orang berbanding dengan 636,136 orang Melayu pada tahun lalu.

Dari segi peratusan, kaum Cina merangkumi 42.9 peratus daripada 1.5 juta penduduk di Pulau Pinang, diikuti oleh kaum Melayu dengan 40.7 peratus dan kaum India (9.8 peratus).

Lain-lain bangsa yang terdiri daripada bukan warganegara dan Bumiputera pula merekodkan 6.6 peratus daripada jumlah penduduk. - Mstar

Kami pasti statistik ini secara tidak langsung akan mempengaruhi pola pengundian rakyat Pulau Pinang dalam pilihanraya akan datang. Ia akan menjadi satu 'battle' yang besar antara DAP, Gerakan dan MCA.


2 comments:

Anonymous said...

itu DAPig sudah seludup cina dr tanah besar utk mengundi maa.....itu pun lu talak tau lg kaa...haiyaa ini negeli mesti DAPig pegang kalau tak mcm mana itu pukimak singapork mau angkat malaysia loo.....SIAAAAAAL....

hangkedee said...

PAS+PKR semakin sialllllll.thui