Thursday, June 23, 2011

A. Samad Said: Dari anti-PPSMI ke BERSHIT

Sudah tidak menjadi rahsia lagi wahai Sasterawan Negara.
Sekilas ikan di air, mana satu yang jantan dan mana satu yang betina.
Kami sudah faham dan tahu di mana pendirian kamu.Bermula dengan anti-PPSMI dan kini perhimpunan jijik bernama BERSHIT, maka ia lebih mengukuhkan tanggapan kami kepada kamu.
Sebenarnya, kami tidak terlalu mempertikaikan penglibatan seorang Sasterawan Negara dalam anti-PPSMI. Ya lah..bahasa melayu itu dalam ruang bidang lingkupnya.

Tapi, jika seorang Sasterawan Negara turut membullshitkan diri dalam perhimpunan BERSHIT, itu sudah lain jadinya.

Maaflah. Kami tak pandang kamu sebagai hero, tapi kamu melihat kamu sebagai kuda tunggangan Ambiga.


10 comments:

Anonymous said...

Tak lama dah pun dia jap lagi gol lah dia tue..harap2 gol masa bersih tue, terus bg ambiga bersihkan dia.. biarlah dia nak jadi kuda keling...hahahaha

melayu anti bersih

Anonymous said...

salam,

a samad said lembu sabung pakatan rakyat.

http://kembarapolitik.blogspot.com/2009/10/prk-bagan-pinang-sah-gmp-hanya-lembu.html

http://kembarapolitik.blogspot.com/2009/10/perkara-152-perlembagaan-persekutuan.html

hilbert said...

Salam bro,

tak sangka ye,,sasterawan negara yang orang tahu mereka tu berseni tetapi punya jiwa sama dengan pemberontak bernama Ambiga.

saya mohon izin ambik gambar2 nye bro. T/kasih :)

Anonymous said...

disini boleh lah kita membuat kesimpulan bahawa samad shit bukan lah memperjuangkan bahasa melayu pada demo anti pssmi yg lalu tapii lebih kepada agenda pembangkang anti kerjaan buktinya samad shit terlibat dng bersih secara langsung,,memaang nyata samad shit ini alat pembangkang,,hanya ingin melihat kehancuran keamanan negara,,,F##;k Samad

Anonymous said...

Hellu brudder,

Dia ni memang peyokong kuat peliwat anu-gerah Tuhan lah.

Omega dealer

cikgu Lan said...

Apakah insan yg bergelar sasterawan hanya melihat ketidakadilan pemerintah semata-mata? Buktinya Shahnon Ahmad. Sedarkah mereka, dgn adanya kerajaan hari ini lah yg bisa mereka berkarya. Tolong berikan kpd kami , apakah pengertian BERSIH yg mereka mahukan dan tafsirkan wahai cendiakawan dan ahli sasterawan? Klu SPR tak bersih, mengapa Kelantan, Kedah, PP dan WP Kuala Lumpur dikuasai oleh Pakatan Rakyat?Apakah nilai " bersih" bg mereka apabila negara ini diperintah oleh Pakatan Rakyat??? BERSIHKAH PAKATAN RAKYAT ???

Anonymous said...

AKU TA PERNAH TAHU APA BUKU YG SAMAD TULIS ,DIA BERSELINDUNG DARI MISAI DAN JANGGUT YG TAK TERURUS
DIA NI PENGOTOR CARI PENANPILAN DAN KOTOR MINDA DAN BUTA HATI HINGGA KETUA UMUR MASIH MENCARI DIMANA TERBENAMNYA SANG SURIA
MASIH TERCARI PEDOMAN DAN PETUNJUK JALAN MANA YG 'BERSIH'AKHIRNYA SAMAD TERSEMAT 'KLIBAT' BERSIH TAPI YG SEBENARNYA LUARAN TERTULIS BERSIH 'INTI'NYA PENUH KULAT DAN KARAT -ITULH SAMAD

abu ubaidah said...

ini blogger pengotor. spesis korang lebih kotor dari najis korang sendiri. aku bukan anonymous. bersih 2 tetap akan berlangsung samada korang sokong atau tak sokong. bersih adalah mukadimah kepada keruntuhan total Umno. BN memang dah mampos pun. selepas bersih ni, spr akan bertangggung jawab terus kepada parlimen bukan kepada kepala tahik menteri2 yang minum darah rakyat. jika tuntutan bersih dilawan, maka mungkin UMNO akan mansuhkan PRU. tiada lagi pemilihan melalui kertas unid. yang tinggal ialah pilihan di jalanraya seperti yang telah menumbangkan Mubarak, Zenalabidin, ali abdullah dll spesis UMNO di timur tengah tu. taknak siar komen ni? Jantan Takde teloq!

Anonymous said...

Saya percaya Pak Samad bukan mewakili mana-mana parti. Beliau pada saya adalah orang yang mahu bertanggungjawab. Mahu melihat kebaikan. Boleh sahaja beliau diam dan terus-terusan menjadi simbol kepada keagungan sastera negara tetapi bukan semua sasterawan negara dilahirkan untuk jadi tukang angguk. Ada diantara mereka yang tidak senang bila keburukan berlaku didepan mata. Langsung tidak boleh bersuara.Langsung tidak boleh mengkritik.Kita cuma perlu angguk setuju apa sahaja yang dilakukan oleh pemerintah tanpa perlu berfikir kerana berfikir adalah pembangkang, berfikir adalah kerja syaitan.

Saya Komunis said...

Mentaliti berpuak yang ada hari ini amat jauh lagi waktunya akan terhapus tetapi sesuatu harus dilakukan sebagai langkah mula. Tanpa langkah ini maka kita akan jadi seperti apa yang berlaku di negara-negara dimana satu puak membunuh satu puak lain kerana beza bangsa misalnya. Disini mungkin semangat bangsa sedikit longgar (walaupun dalam kepura-puraan) tetapi semangat bunuh lawan politik adalah terlalu kuat. Kita jadi bangsa yang bodoh. Bangga menaikkan siapa sahaja tanpa mengira buruk baiknya mereka demi memenangkan parti. Contoh paling mudah, kita tidak lagi memilih agama sebagai menantu tetapi menjadikan harta sebagai calon pilihan suami kepada anak-anak gadis kita. Kita nampak jika bermenantukan orang kaya, jika tidak dapat wangnya sekalipun, kita akan dihormati dek kerana gahnya harta kekayaan dia. Malang sebenarnya hidup kita hari ini dimana kebebasan untuk berkarya disekat. Kita tidak lagi melahirkan manusia kreatif. Yang ada hari ini cuma kakitiru yang tidak beridentiti. Semua mahu selamat lalu kita juga melahirkan insan penakut yang tahunya hanya ampu dan ampu. Politikus pula terdiri dari mereka-mereka yang yatim barangkali, dahagakan kasih-sayang dan kata puja-puji. Tidak lagi turun melihat malang yang menimpa rakyat. Dan jika turun sekalipun, dengan agenda untuk berkempen. Dibunuh-mati sekalipun, tidak akan ada politikus, kerajaan atau pembangkang yang bertemu rakyat hanya dengan niat sepertimana anak datang menziarahi ibunya. Semua datang dengan tujuan menang hati untuk menang undi. Dan kita yang bodoh ini pun berkelahi sesama kita, menegakkan politikus kesayangan kita yang semua sedia maklum adalah benang yang teramat basah. Kita tidak mahu jadi seperti rakyat negara-negara Arab yang setelah sekian lama dihanyutkan dengan ganja dan bolasepak tiba-tiba sedar ditipu pemimpin mereka dan bangun melawan. Negara ini masih boleh diselamatkan jika sekira kita mahu kerana kemarahan kita masih lagi bukan marah yang lapar darah.