Thursday, April 25, 2013

"Dengan BR1M ini saya akan beli lauk yang lebih sedap..." : Teruskan membaca.


4 comments:

Anonymous said...

BR1M sangat tinggi nilainya di mata rakyat bawahan. Kepada yang perlekehkan, jangan harap aku nak undi parti kamu dalam PRU13 nanti.

Anonymous said...

suami saya gunakan BR1M untuk bayar roadtax. alhamdulillah tak pening kepala ikat perut

cincaluk_ulamraja said...

Salam, betul tu bro….walaupun aku tak layak….tetapi aku seronok tengok member-member yang dpt tu..dia org boleh beli bateri kereta baru..kalau tak dok pakai jumper jer..sbb nak beli yang baru pun kene kumpul duit.
Kepada mereka yang menerima BR1M tu..bersyukur lah ..tak der satu kerajaan di dalam dunia yang memberi mcm nie.
Secara lojik nya…pemberian BR!M ini adalah terus kepada kumpulan sasar dimana majoritinya yang berpendapatan di bawah RM3000 sebulan.
Sebagai contoh kerajaan telah mengurangkan subsidi gula, jikalau dipikir lojik akal…seseorg itu akan membeli gula sebyk 4kg sebulan..maka dalam setahun dia kan membeli sebyk 48kg sebulan..dari segi pengurangan subsidi ialah RM0.20 sekg..maka ada pertambahan sebyk RM9.60. Adakah ianya berbaloi dgn pemberian BR1M sebyk RM500 di mana mereka-mereka yg layak .Gologan seperti saya yg tidak layak menerima BR1M kerana berpendapatan lebih dari RM300 sebulan akan terus membeli gula dengan harga yg semasa.
Maka dengan pemberian BR1M ini kene kpd kumpulan sasar yg tidak berkemampuan, jikalau sebelum ini mereka yg berpendapatan rendah dan tinggi akan membeli dengan harga yg sama. Begitu jugak dengan minyak, sekarang terdapat RON 97 dan RON 95, mereka yang berpendapatan tinggi akan membeli RON 97 berharga RM2.80/liter kerana kereta dia org berkategori mewah dan mahal.Kereta jenis ini digalakkan mengguna RON97 disebabkan penggunaan engine kereta mereka. Maka yg berpendapatan rendah selalunye menggunakan kereta yg boleh menggunakan RON95 yg berharga RM.90/seliter.
Jikalau diperhalusi, adakah kerajaan bersikap tidak adil kepada golongan berpendapatan rendah ini. Jikalau golongan ini ingin menggunakan kereta mewah dan maintenance nya yg agak tinggi, maka mereka harus bekerja lebih kuat untuk mencapainya. Tidak ada jalan singkat .
Dari segi teori ekonomi pula, golongan yg menerima BR1M ini akan membelanjakan wang yg mereka terima, secara tidak langsung akan mengwujudkan multiple effect kepada ekonomi. Jikalau org yg berpendapatan tinggi menerima nya…dia org akan simpan di dalam poket atau bank tanpa membelanjakannya , maka wang tersebut tidakan akan bergerak ke satu industry yg lain, maka akan terhenti disitu.
Multipile effect ini akan terus berpusing dari penerima BR1M kepada pekedai ..dari pekedai kepada pemborong..dari pemborong kepada syarikat pengangkutan..dri sykt pengangkutan kepada pegilang..dari pegilang kepada petani..dari petani kepada penjual baja…dari penjual baja kepada penjual television..dan ianya akan berterusan dan berterusan.
Andaikan RM3 Billion telah digunakan utk BR1M, sebenarnya bukan golongan berpendapatan rendah sahaja yg merasa nikmatnya, malah seluruh aktiviti ekonomi menikmati nya dan kerajaan pun menikmatinya dari segi pulangan cukai dari golongan ini, selagi ianya dibelanjakan di dalam negara.
Saya tidak nmpk apa lojik nya mereka yg menentang BR1M ini…adakah mereka ini terdiri dari golongan yang jumud kepala otak mereka atau golongan yg malas membaca dan berfikir atau golongan yg tidak reti bersyukur.

Anonymous said...

Salam bro. Last punya BR1M mak & bapak aku pi beli cermin mata. Yang BR1M baru ni aku tengok dia orang pasang grill kat tingkap & pintu dapur rumah. Sekarang ni dia orang tehgah tunggu yang 3rd round. Tak habis puji Najib sampai berbulu telinga aku...